Gaat veiligheid en gezondheid in de zorg over cliënten of zorgverleners?

Door - Nandi
28.04.20 12:39 PM

Dat is een merkwaardige titel zul je wellicht denken, maar omdat het op de datum dat we dit publiceren “Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk” is leek ons dit een goed moment om eens bij deze vraag stil te staan en de balans op te maken. Want gaat er wel voldoende aandacht naar de veiligheid en gezondheid van onze zorgverleners?

Dit zijn drie zaken die ons recent binnen de zorg zijn opgevallen:

  • Medische secretaresses van polikliniek balies in ziekenhuizen zijn later met beveiligingsschermen uitgerust dan kassamedewerkers van super- en bouwmarkten.
  • Zorgverleners in zorginstellingen hebben (te) lang onbeschermd rondgelopen en doen dat soms nog steeds door het ontbreken van de juiste beschermingsmiddelen.
  • De werkdruk in de zorg is enorm toegenomen, waarbij ook de mentale en fysieke gezondheid van zorgverleners in gevaar kan komen. Maar waar ligt de grens en wie bepaalt wanneer het beter is om even rust te nemen?

Natuurlijk gaat het niet om het maken van een keuze!

Het recht op veiligheid en gezondheid geldt voor iedereen; patiënten, cliënten en zorgverleners. Alleen zou het kunnen zijn dat zorgverleners zichzelf eerder wegcijferen omdat zij het van nature in huis hebben om anderen te helpen. Dat is ook waarom zij ons applaus verdienen en we nu eens extra aandacht vragen voor hun veiligheid en gezondheid! Gewoon als extra bewustwording voor iedereen die er verantwoordelijk voor isHet recht op veiligheid en gezondheid geldt voor iedereen; patiënten, cliënten en zorgverleners. Alleen zou het kunnen zijn dat zorgverleners zichzelf eerder wegcijferen omdat zij het van nature in huis hebben om anderen te helpen. Dat is ook waarom zij ons applaus verdienen en we nu eens extra aandacht vragen voor hun veiligheid en gezondheid! Gewoon als extra bewustwording voor iedereen die er verantwoordelijk voor is.

Hoe we kunnen helpen om de zorg veiliger en gezonder te maken
We zijn geen chirurgen of artsen, maar wel specialisten die stress beperken en ongezonde werksituaties voorkomen. Bijvoorbeeld door het beperken of vereenvoudigen van administratieve handelingen, zodat er geen of minder overuren gemaakt hoeven te worden. Ook wordt de zorg gezonder door slimme communicatiemiddelen. Daarmee krijgen alle medisch betrokkenen op een eenvoudige en veilige manier hetzelfde dossier onder ogen.

Kijk maar eens naar deze praktijkcase van Lister als je hier meer achtergrondinformatie over wilt hebben.

Onze conclusie
De veiligheid en gezondheid in de zorg mag best wat vaker over de zorgverlener zelf gaan. Volgens de Rijksoverheid hebben zorgverleners helaas steeds meer te maken met allerlei vormen van agressie en geweld. Ook dan zullen zij razendsnel met de juiste communicatiemiddelen alarm moeten kunnen slaan…

Veel veiligheid en gezondheid in de zorg toegewenst! We helpen er graag bij!

Nandi