Wil je onze cookies accepteren?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Je kan deze cookies weigeren met de mogelijkheid dat deze site minder goed werkt.

Ja, ik wil een goed werkende website! Privacy policy en cookiestatement

Zorgen in de zorg: Productiviteit verhogen en werkdruk verlagen

“Geen redding meer voor de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaart Ziekenhuis”. Deze pijnlijke recente berichten van faillissementen geven aan dat zorgverlening in Nederland niet zomaar meer een vanzelfsprekendheid is. Het laat vooral zien dat het echt anders moet in de zorg. De productiviteit moet omhoog, omdat de druk op ons zorgstelsel met de toenemende vergrijzing alleen maar groter wordt.

Een positief geluid in de zorg

De financiële uitdagingen van grote ziekenhuizen zijn niet zomaar even op te lossen. Wel willen we ter inspiratie laten zien hoe we een actieve bijdrage leveren aan productiviteitsverbeteringen en het verlagen van de administratieve werkdruk bij diverse zorginstellingen in Nederland. In onze vorige blog schreven we er al over en willen nu gezien de actualiteit een positief geluid voor de zorg afgeven.

Hoe bereikt een zorgverlener een productiviteitsverhoging?

Het is goed om eerst stil te staan wat een productiviteitsverhoging in de zorgverlening vaak inhoudt. Zorgverleners, die bijvoorbeeld werken in verpleeghuizen of in de thuiszorg, kunnen hun productiviteit laten toenemen op basis van meer geboekte directe zorguren. Dit zijn de declarabele uren op basis waarvan de zorg verlenende instantie het geld van de verzekeraar uitgekeerd krijgt.

Productiviteitsverhoging bestaat natuurlijk niet alleen uit het realiseren van meer declarabele uren, maar heeft vooral ook te maken met het optimaliseren van werkprocessen, het verminderen van overheadkosten, meer zelfsturing, het terugbrengen van administratieve druk en vooral ook het verbeteren van de onderlinge samenwerking, bijvoorbeeld door de inzet van het Google G Suite platform.

Declarabele uren zijn deze zowel voor zorgverlening als administratie?

Alleen als de zorgmedewerker in staat wordt gesteld om zijn of haar administratieve handelingen gelijk achter de deur bij de cliënt uit te voeren, kunnen deze uren gedeclareerd worden. Dus administratie uitvoeren tijdens de uren waarop de zorgverlening gegeven wordt. Anders omschreven betekent dat dat een zorgverlener die de administratie na werktijd in de avonduren doet dus op papier niet productiever is, niets extra’s verdient en het alleen maar als extra werkdruk zal ervaren.

Maar nu even terug naar een basisbeginsel: Iemand is waarschijnlijk in de zorg gaan werken om zorgverlening te doen en zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan administratieve handelingen. Voor de beste zorgverleners blijft het werken in de zorg nog altijd een roeping. Hoe minder tijd de zorgverlener dus kwijt is aan administratie, hoe meer tijd er overblijft voor zorgverlening. Hetgeen waar zij voor zijn opgeleid en waar hun passie ligt. Daarom is het belangrijk om efficiëntieslagen in de administratieve IT inrichting te maken.

Administratieve werkdruk verlagen als oplossing

Hoe we ervoor zorgen dat er zo veel mogelijk tijd over blijft voor zorgverlening? Bijvoorbeeld door de inzet van Cromebooks met een tablet functionaliteit. Hierop kunnen zorgverleners bij de klant aan tafel alle benodigde informatie raadplegen en de noodzakelijke cliëntadministratie doen. De zorgverlener draagt op deze manier een volledig mobiele werkplek met zich mee, waar via een SaaS omgeving bijvoorbeeld ook toegang is tot het ECD, Elektronische Cliënten Dossier. De individuele zorgplannen kunnen ter plekke op het Chromebook ondertekend worden en notulen of aantekeningen zijn altijd voorhanden vanuit de Google Drive.

Het resultaat

Waar de zorgverlener in het verleden na ieder cliëntenbezoek of loopronde zijn notities op papier moest meenemen en op kantoor of thuis moest uitwerken (niet declarabel), kan de zorgverlener nu alles volledig achter de deur af te handelen. Met als resultaat meer efficiency, hogere productiviteit en vooral ook meer zorgtijd voor de cliënt. Maar er is meer. Doordat administratieve paperassen zijn uitgebannen is er geen gevaar meer dat privacy gevoelige cliënt informatie ineens op straat komen te liggen. Alle persoonlijke data wordt gelijk in een veilige cloud omgeving opgeslagen.

Zelf ervaren?

Dat kan! De zorgwerkplek van de toekomst bestaat niet, het is de geautomatiseerde realiteit die er nu al is! Voor zorgverleners die het echte anders durven te doen. Wie het als doel heeft in de zorg om de administratieve werkdruk te verlagen en productiever te worden tonen we graag in de praktijk onze oplossing. Bij één van onze klanten of gewoon door met elkaar een afspraak te maken en het live te laten zien.


Schrijf je in voor de blogGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *