Wil je onze cookies accepteren?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Je kan deze cookies weigeren met de mogelijkheid dat deze site minder goed werkt.

Ja, ik wil een goed werkende website! Privacy policy en cookiestatement

Zo neem je collega’s mee in een veranderproces

Iets verlaten wat je jarenlang zo gedaan hebt en iets gaan doen waar je nog geen ervaring mee hebt. Dat is zo ongeveer het onzekere gevoel dat ieder mens heeft als het gaat om veranderprocessen. Over het algemeen houden we daarom niet van verandering. Hoe je toch de zelfverzekerdheid van collega’s terug laat komen komen lees je terug in deze vijf praktische tips.

Tip 1: Communiceer altijd het verhaal achter de verandering

Daarbij sluiten we ons graag aan bij de uitspraak van Elise Olding, vice-president van onderzoeksbureau Gartner. Haar uitspraak is als volgt: “Individuen leren en reageren beter op samenhangende verklaringen voor verandering, en doen dit het gemakkelijkst als ze worden gepresenteerd als onderdeel van een verhaallijn.” Hoe meer collega’s het waarom begrijpen, des te meer gemotiveerd ze zijn om hun eigen verhaal voor-en na de verandering te maken. Verandering werkt dus als je duidelijk maakt wat het voor iemand persoonlijk gaat opleveren.

Tip 2: Verander vaker bottom-up in plaats van top-down

Het komt voor dat er van hogerhand, bijvoorbeeld vanuit een Europese directie, iets wordt opgelegd wat plotseling op landelijk niveau niet mogelijk blijkt te zijn. Initiatieven tot verandering zouden idealiter dus vaker vanaf de werkvloer moeten komen. Uit ervaring blijkt dat als je collega’s vanuit allerlei functiegroepen in een andere omgeving dan de werkomgeving bij elkaar zet dat er de mooiste ideeën ontstaan die een compleet andere kijk op de business geven. Zoals we in de vorige blog al bespraken is het beperken van de hiërarchische verhoudingen daar een belangrijke voorwaarde bij. Onderzoek dus waar je krachten kunt bundelen om tot de gewenste verandering te komen.

Tip 3: Geef voldoende aandacht aan vaardigheden en kennisontwikkeling

Veranderingen zomaar doorvoeren met het idee dat iedereen er wel mee om kan gaan en het begrijpt zijn funest. Toch zal je er zelf ook wel eens mee geconfronteerd zijn. Opleidingen, cursussen, trainingen of inspirerende workshops zijn noodzakelijk om de beoogde verandering ook te borgen in de organisatie. Ook als er geen budget voor vrij wordt gemaakt is het altijd nog beter om interne sessies te organiseren waarbij collega’s met een specifiek kennisniveau hun kennis en vaardigheden uitwisselen. Met als positief bijeffect dat het vaak resulteert in nieuwe of verbeterde interne samenwerkingen.

Tip 4: Vergeet nooit de cultuur en de mensen waarmee je samenwerkt

Daarmee bedoelen we dat er helaas wel eens veranderingen worden doorgevoerd die in eerste instantie efficiënt en kostenbesparend lijken. Denk maar aan ‘meer doen met minder mensen’. Er zal altijd een balans moeten zijn tussen kosten en baten, maar collega’s moeten wel prettig en plezierig kunnen blijven werken. Anders lopen mensen die je harder nodig hebt alsnog weg. Zeker in een tijd waarbij de economie gelukkig enorm is aangetrokken.

Tip 5: Check of de IT infrastructuur geschikt is voor de verandering

Als je de doelen kent die je met de verandering voor ogen hebt, dan zal natuurlijk ook gekeken moeten worden of de huidige IT-systemen klaar en geschikt zijn voor de gewenste aanpassingen. Het is misschien wel het moment om een aantal werkprocessen te vereenvoudigen en de techniek terug te brengen naar datgene wat echt nodig is.

Extra hulp nodig bij jouw veranderproces?

We helpen je graag de volgende stap te maken in de evolutie van jouw bedrijf. Neem voor vragen contact met ons op.


Schrijf je in voor de blogGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *