Wil je onze cookies accepteren?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Je kan deze cookies weigeren met de mogelijkheid dat deze site minder goed werkt.

Ja, ik wil een goed werkende website! Privacy policy en cookiestatement

Wedstrijden winnen vraagt om constante verandering

De concurrentie voor blijven. Dat is voor heel veel directieleden een pittige uitdaging. Op het moment dat je denkt een voorsprong te hebben word je al weer ingehaald. Het gaat tegenwoordig vooral om het vinden van slimme manieren om snelheid te maken en het vinden van de juiste methodes om je business te verbeteren.

Het kunnen veranderen als overlevingsstrategie

De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit. Wat we in de schoolbanken en later in het beroepsonderwijs of op de Universiteit hebben geleerd sluit allang niet meer aan op de dagelijkse realiteit. Kennis en expertise zijn hierdoor steeds minder afhankelijk van een behaald certificaat of diploma. Want vanuit het niets staat er plotseling een organisatie op die zoiets nieuws en indrukwekkends heeft dat jouw jarenlange uitgevoerde werkzaamheden in gevaar komen. Disruptieve businessmodellen à la AirBNB of UBER zijn er in overvloed.

Bedrijven die nu willen overleven zullen op de een of andere manier slimmer, sneller en creatiever moeten zijn om de wedstrijd te winnen. De realiteit is dat veel directieleden en managers vertrouwen op datgene wat hen volgens traditionele, verouderde methoden is aangeleerd. Daarom is verandering noodzakelijk!

Hoe start je een veranderproces op?

Veranderen gaat natuurlijk niet zomaar. Het vraagt veel energie en aandacht om het goed te doen. Het moet als het ware ingebed worden in de cultuur van de organisatie en zal niet van de ene op ander dag gebeuren. Daarmee is gelijk al het belangrijkste antwoord gegeven; de verandering start altijd vanuit mensen. Met grote waarschijnlijkheid zijn er collega’s binnen jouw organisatie die briljante ideeën hebben, maar die niet tot wasdom komen. Ze blijven als verborgen schatten in de hoofden van medewerkers geparkeerd, waarmee een kans op een positieve verandering achterwege blijft.

Bij het opstarten van een veranderproces zijn daarom in ieder geval twee randvoorwaarden van belang:

1.Beperk hiërarchische verhoudingen

Want als iedereen vrij kan spreken ontstaan de mooiste creatieve nieuwe ideeën die voor verandering zorgen.

2. Zorg dat er een snelle methodiek is om verandering te realiseren

Of om het anders uit te drukken; lang vergaderen met heel veel mensen werkt niet meer, simpelweg omdat het te lang duurt. Wat wel werkt is bijvoorbeeld een methode die wij de Expeditie noemen. Daarbij ontdekken we in korte tijd alternatieven om nog beter samen te werken, vaak met digitale tools die je al in huis hebt!

Ook zin om de wedstrijd van de concurrentie te winnen?

Laten we samen het doel bepalen. Want welke wedstrijd wil je symbolisch winnen en hoe kunnen we dat met zowel bestaande als nieuwe digitale technologie voor je invullen? Eerst bepalen welke finishlijn je als eerste over wilt gaan, dan pas de techniek.


Schrijf je in voor de blogGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *